الأخبار

Какви са дисоциативните припадъци?

Какви са дисоциативните припадъци?

Дисоциативните припадъци са подобни на епилептичните припадъци, тъй като причиняват епизоди на неволни движения и поведение. Въпреки това, докато епилептичните припадъци са резултат от анормални електрически сигнали в мозъка, дисоциативните припадъци се случват по психологически причини.

Дисоциативните припадъци могат да изглеждат подобни на епилептичните припадъци, което означава, че много хора първоначално получават неправилна диагноза. Това може да бъде вредно, тъй като лечението и лекарствата за епилепсия няма да работят за някой, който има дисоциативни припадъци.

Въпреки това, след като лекарите поставят правилната диагноза, хората могат да започнат психотерапия за справяне с основната причина за припадъците. С лечението дисоциативните припадъци могат значително да се подобрят или да изчезнат изцяло.

Тази статия обсъжда симптомите, причините, диагностиката и лечението на дисоциативни припадъци. Той също така предлага съвети за справяне със състоянието.

Какви са дисоциативните припадъци?

Дисоциативните припадъци са вид непилептичен припадък в резултат на психологически дистрес. Те причиняват епизоди на неволни движения или поведение. В Съединените щати лекарите наричат ​​тези припадъци като психогенни непилептични припадъци (PNES).

По време на PNES човек се е разграничил, което означава, че не е напълно наясно или контролира себе си. Те могат да изпаднат и да излязат от съзнанието или да станат неотговарящи за кратки периоди.

PNES могат да изглеждат много подобни на епилептичните припадъци. PNES обаче не причинява електрически сигнали в мозъка да се разпалват. Тази разлика е един от основните начини, по които лекарите разказват двата вида.

По същата причина тези припадъци не могат да навредят на мозъка. Човек се нуждае от спешно лечение само за дисоциативен припадък, ако се рани.

Не е ясно колко често е PNE, но сред хората, които се нуждаят от мониторинг в болница за необичайни припадъци, 20–40% получават тази диагноза.

Други имена за PNES включват психогенни непилептични епизоди или псевдозеизи. Въпреки това, много хора смятат, че терминът „псевдосейзия“, който е по -стари, е неприемлив, защото предполага, че симптомите не са реални, което създава стигма.

симптоми

Симптомите на PNES може да варира, но те често включват:

 • Промяна на нивата на съзнание
 • Разклащане или разтърсване на движенията
 • Пелвична тяга
 • Странично треперене на главата
 • Кратки епизоди на неотговорност
 • крещи, плач или други вокализации
 • плътно затворени очи или уста

  Възможно ли е да има както епилепсия, така и PNES?

  Да, възможно е двата типа припадъци да съществуват. По -възрастен преглед от 2013 г. се посочва, че около 10% от хората с PNE също имат епилепсия. Това съвместно възникване може да направи диагностицирането на PNES по-предизвикателна.

  Въпреки това, има някои ключови разлики между епилептичните и непилептичните припадъци. Например, очите са затворени по време на около 95% от дисоциативните припадъци, докато те са отворени по време на повечето епилептични припадъци.

  По същия начин, да може да говори или да крещи по време на припадък, може да бъде признак на PNES, тъй като, тъй като, тъй като, тъй като, тъй като, тъй като, тъй като да може Може ли да скочи при звука на силен шум – нито един от които не е често срещан по време на епилептичен припадък.

  Какво причинява PNES?

  PNES изглежда неволен отговор на тежки емоционални страдания. Симптомът е силно свързан с състоянията на психичното здраве, като тревожност и депресия, както и минала травма.

  Психологическата травма се отнася до ефектите, които силно стресиращите събития имат върху ума. Тези събития могат да включват еднократна инцидент, като автомобилна катастрофа или множество събития, които се провеждат за продължителен период.

  История на физическото или сексуалното насилие е един от рисковите фактори за PNES, Което може частично да обясни защо повечето хора, които ги преживяват, са жени. Жените са по -склонни от мъжете да изпитат тези видове злоупотреби, особено през детството и в интимни отношения.

  Някои от условията, които имат връзка с PNES, включват:

 • Посттравматично стресово разстройство (ПТСР)
 • Дисоциативни разстройства
 • Личностни разстройства
 • Соматично разстройство на симптомите, което е психологическо състояние, което причинява физически симптоми, като болка

Психичното здраве е сложно и не всеки може да идентифицира конкретна причина за своите PNE. Дори ако това е така, епизодите са реални.

Диагнозата

лекарите понякога могат да диагностицират PNES въз основа на това как симптомите се различават от тези на епилептичните припадъци. Те може да успеят да направят това чрез наблюдение или като говорят с индивида или членовете на семейството или приятелите, които са били свидетели на пристъпите.

Следващата стъпка е да се изключат епилептичните припадъци чрез измерване на електрическа активност в мозъка. Лекарите могат да направят това чрез видео електроенцефалография (ЕЕГ). По време на този тест EEG монитор тества електрическите сигнали в мозъка, докато камерата записва припадък. Резултатите позволяват на невролог да постави диагноза.

За да направи видео тест за ЕЕГ, човек може да се наложи да остане в мониторинг или друго здравно заведение.

Лечение

Основното лечение на PNES е психотерапията. Разговаряйки с психолог или терапевт, хората могат да започнат да разбират основната причина за пристъпите.

Има много видове терапия. Най-добре проучваният тип в лечението на PNES е когнитивно-поведенческата терапия (CBT). CBT работи, като разглежда връзките между вярванията и мислите, емоциите и поведението.

Хората с история на травматични преживявания могат да се възползват от травматични терапии, които включват редица техники, които насърчават мозъка да обработва страдащи спомени, намалявайки тяхното въздействие.

лекарствата могат да помогнат за намаляване Симптомите на всякакви съжителстващи състояния на психичното здраве и подобряват качеството на живот. Те обаче няма да намалят пристъпите.

Справянето с дисоциативни пристъпи

PNES може да бъде разрушително, страшно или дезориентиращо. Докато човек обаче се подлага на лечение, има начини да се сведе до минимум тези ефекти. Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) препоръчва следните стратегии за справяне:

сензорно заземяване

Ако човек получи някакви предупредителни знаци преди припадък, той може да се включи в сензорно основание. Това включва стъпките по -долу:

 1. Намерете груб или текстуриран обект, който да носите наоколо. Когато се появи припадък, разтрийте обекта между пръстите, като се съсредоточите върху това как се чувства.
 2. Поставете краката здраво на земята и забележете колко е твърдо.
 3. Намерете нещо За да погледнете наблизо и да опишете как изглежда, или на глас, или мълчаливо на себе си.
 4. Слушайте звуците, идващи отблизо, като птици пеят или хора, които говорят.

Тази стратегия може да предотврати припадъци или да ги забави достатъчно дълго, за да може човек да отиде някъде частно и безопасно.

Коремно дишане

Коремно дишането може да насърчи спокойствието и да предотврати припадък. Човек може да следва тези стъпки:

 1. Седнете с една ръка на корема, под пъпа.
 2. Бавно вдишвайте през носа и почувствате, че коремът се разширява.
 3. Пауза за 3 секунди, след което бавно издиша през носа.
 4. Повторете за 20 вдишвания или докато премине предупредителните знаци на припадъка.

Първа помощ за припадък

Въпреки че психогенните припадъци не са вредни в себе си хората могат случайно да се наранят по време на един. Изземването на първа помощ включва практики, които предотвратяват това да се случи.

Полезно е да уведомите приятели, семейство или колеги какво да правят, ако се появи припадък. Те могат да помогнат чрез:

 • Премахване на всякакви потенциално опасни предмети от района
 • Насочване на човека, който има припадък на безопасно място
 • Поставяне на нещо меко Под главата им
 • Говорейки с тях спокойно и успокояващо
 • Не се опитвайте да ограничите движенията си или всякакъв шум, който излагат, тъй като това може да бъде плашещо и потенциално да доведе до наранявания
 • Ако някой не изпита никакви предупредителни знаци преди припадък, той може да не може да шофира.

  Неопилептичните пристъпи рядко изискват медицинско лечение или обаждане до спешните служби. Ако някой се нарани, важно е да се обадите на 911 и да се каже, че припадъците не са непилептични.

  Идентифициране на задействания

  Някои събития или емоционални състояния могат да предизвикат PNES. Определянето на това, което са тези, може да помогне на някой harmoniqhealth.com да разбере как да намали пристъпите си. Може да помогне да се запази дневникът, който да се запише, когато те се случат и всички фактори, които биха могли да допринесат.

  Въпреки това, важно е да не се опитвате да избягвате всички задействания до степента, в която той причинява изолация или не позволява на някого да отстъпи Правейки нещата, от които се радват. В краткосрочен план това може да намали стреса или смущаването, но в дългосрочен план това може да накара някой да се почувства по -малко способен или по -затрупан от състоянието си.

  Човек трябва да се опита да поддържа нормална рутина и независимост Където е възможно, но помолете за помощ, ако симптомите на PNE причиняват физическа или емоционална трудност.

  профилактика на самоубийства

  Ако познавате някой с непосредствен риск от самонараняване, самоубийство или нараняване Друго лице:

 • Задайте трудния въпрос: „Обмисляте ли самоубийство?“
 • Слушайте човека без преценка.
 • Обадете се на 911 или на Местен номер за спешни случаи или текстово разговаряйте с 741741, за да общувате с обучен съветник по криза.
 • Останете с човека, докато не пристигне професионална помощ.
 • Опитайте се да премахнете оръжия, лекарства или друга помощ. Потенциално вредни обекти.

Ако вие или някой, когото познавате, имате мисли за самоубийство, горещата линия за превенция може да помогне. Националната спасителна линия за предотвратяване на самоубийства е на разположение 24 часа на ден при 800-273-8255. По време на криза хората, които са затруднени, могат да използват предпочитаната от тях релейна услуга или да наберете 711, след това 800-273-8255.

Щракнете тук за повече връзки и местни ресурси.

Обобщение

Дисоциативните припадъци са вид непилептичен припадък, който мнозина наричат ​​PNES. Те причиняват епизоди на неволни движения и поведение, които се появяват в резултат на психологически дистрес. Приликата на дисоциативните припадъци към епилептичните припадъци означава, че лекарите погрешно диагностицират някои хора с това състояние.

лечението на PNES може да намали честотата на пристъпите и да намали въздействието на всички основни условия на психично здраве върху живота на човек. Ако някой вярва, че може да изпитва PNES, трябва да се подложи на оценка от невролог, за да потвърди диагнозата.

 • Психично здраве
 • Неврология/невронаука
 • Психология/психиатрия

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата