healthblog

Жлезиста треска: Какво да знаете

Жлезиста треска: Какво да знаете

жлезиста треска или инфекциозна мононуклеоза е често срещана сред тийнейджърите, младите възрастни и студентите в колежа. Някои симптоми включват треска, възпалено гърло, умора и подути лимфни възли.

жлезистата треска обикновено произтича от инфекция с вируса на Epstein-Barr (EBV), силно заразен вирус на херпес.

Експертите смятат, че повече от 90% от хората по целия свят имат EBV инфекции. Това обаче не винаги причинява симптоми или води до жлезиста треска. Цитомегаловирусната инфекция и рубеола, известна като немски морбили, също могат да причинят жлезиста треска, докато токсоплазмозата, паразитна инфекция, може да причини подобни симптоми.

Няма лек за жлезиста треска, което обикновено преминава без лечение. Умората обаче може да бъде дълготрайна.

В тази статия покриваме симптомите, времето за възстановяване и разпространението на рисковете от жлезиста треска.

Когато човек развие жлезиста треска, симптомите обикновено се появяват 4–6 седмици след Първоначална инфекция.

Човек може да изпита:

 • Грипоподобни симптоми, включително болки в тялото и главоболие
 • Температура от 100,4 ° F (38 ° в-лосс капсули цена C ) или по -висок
 • Широко разпространеният обрив, който не е сърбеж
 • Гадене и загуба на апетит
 • Неразтвори, умора, умора и слабост
 • неразположение, умора, умора и слабост
 • .
 • Подуване и подпухналост около очите
 • Възпалено гърло
 • Подуване на лимфните възли
 • Болка в горната част на корема поради подут далак
 • Чернодробната болка и жълтеница

гърлото

Болезнеността може да бъде лека, но често е силна и се появява с зачервяване и подуване, подобно на тонзилит. Преглъщането често е болезнено. Ако изглежда като тежък тонзилит продължава по -дълго от обикновено, човекът може да има жлезиста треска.

Лимфните възли и далакът

Докато имунната система се бори с вируса, лимфните възли набъбват. Подуването може да се появи във всеки лимфен възел, но тези в шията и подмишниците обикновено са най -известни. Те могат да бъдат нежни.

Далакът е част от имунната система и седи под ребрата от лявата страна на корема.

Далакът също може да набъбне, докато тялото се бори с вируса и човекът може да успее да го усети под ребрата си. Подуването може да причини лека болка в горната лява част на корема.

Черният дроб

В редки случаи EBV може да причини леко възпаление на черния дроб, известен като хепатит. В редки случаи може да причини и остра чернодробна недостатъчност. This is more common in people over 40.

Symptoms of hepatitis include:

 • jaundice, a yellowing of the skin and eyes
 • intolerance to alcohol
 • Загуба на апетит
 • гадене

жълтеница и хепатит трябва да изчезнат, тъй като човекът се възстановява от жлезиста треска.

Колко дълго трае жлезистата треска?

Симптомите са склонни да разрешават в рамките на 2–4 седмици, въпреки че умората може да продължи по -дълго. Някои хора изпитват симптоми в продължение на 6 месеца или повече.

Поради физическото въздействие на жлезистата треска, най -добре е хората бавно да изграждат нивата на активността си след инфекция. Поради увреждането, което може да причини на далака, хората трябва да ограничават напрегната активност или физически спортове поне първия месец след първоначалното възстановяване.

Някои хора имат EBV инфекции, но няма симптоми. Това е по -често при по -малките деца.

Лечение

Няма лек за жлезиста треска; Някои хора изпитват симптоми в продължение на 6 месеца или повече.

Въпреки това, дори без лечение, повечето хора установяват, че симптомите им отминават в рамките на 2-4 седмици, въпреки че умората може да продължи по -дълго.

Човек може да предприеме следните стъпки, за да помогне на The Заздравяване на тялото:

почивка

Човек с жлезиста треска често се чувства прекалено уморен и неразумен, за да продължи с типичната си рутина, но пълната почивка е ключова, особено през първия месец след симптомите имат Появи се. Тъй като човекът се възстановява, леките упражнения могат да им помогнат да си възвърнат мускулната сила.

пийте много течности

Това ще помогне за предотвратяване на дехидратация, особено ако има треска. Възпаленото гърло може да затрудни преглъщането, но е важно да се консумират достатъчно течности.

лекарство за облекчаване на болката

лекарство за облекчаване на болката, като ибупрофен (ADVIL) и ацетаминофен (тиленол ), са достъпни без рецепта и онлайн. Те могат да помогнат за намаляване на симптомите на треска.

гаргарата

гаргара със солена вода или разтвор от аптека може да помогне за облекчаване на възпалено гърло.

стероиди

Ако инфекцията причинява възпаление на сливиците, лекарят може да предпише кратък курс на кортикостероиди.

причини

Повечето EBV инфекции се появяват през ранна детска възраст. Когато това се случи, имунната система произвежда антитела за борба с вируса.

Вирусът остава в тялото за живот, лежи в съня в гърлото и кръвните клетки. Антителата осигуряват имунитет през целия живот, а жлезистата треска рядко се връща втори път.

Понякога обаче вирусът отново става активен. Това понякога може да причини симптоми, особено при човек с отслабена имунна система. Въпреки това, EBV инфекцията не винаги води до жлезиста треска или симптоми.

Човек, който се заразява с инфекцията като тийнейджър или млад възрастен, е по -вероятно да развие жлезиста треска. Той се появява главно на тези на възраст 15–24 години.

Най -малко 1 на 4 млади възрастни с EBV инфекции развиват жлезиста треска. По -рядко болестта засяга хората в други възрастови групи.

Други причини за жлезиста треска

отвъд EBV, цитомегаловирус и рубеола, понякога наричани немски морбили, също могат да причинят жлезиста треска.

Също така, хората могат да развият подобни симптоми, ако имат токсоплазмоза, паразитна инфекция.

цитомегаловирус, рубеола и токсоплазмоза могат да повлияят на плода. Ако бременно лице развие някоя от тези инфекции, може да се наложи лечение с антибиотици и антитела.

Как се разпространява?

Човек, който има EBV инфекция, може да го премине през това, може да го премине телесни течности, като слюнка. Възможно е да се разпространи инфекцията чрез кашлица, кихане или споделяне на предмети като прибори и чаши, например.

Възможно е също да се премине на жлезиста треска или инфекциозна мононуклеоза, чрез целувки. Понякога се нарича „болест на целувката“.

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) отбелязват, че вирусът може да се разпространи и чрез контакт със сперма или кръв и чрез трансплантация на органи.

Въпреки това, строгият тест на трансфузирана кръв и трансплантирани органи означава, че рискът от развитие на жлезиста треска през тези начини е много нисък.

Когато EBV влезе в тялото, той първо заразява. облицовка на гърлото. След това белите кръвни клетки, наречени В лимфоцити, могат да разпространят инфекцията в други части на тялото, включително черния дроб и далака.

Вирусът остава в тялото дори след като симптомите са изчезнали и той може да реактивира на по -късна дата на по -късна дата.

Как да спрем жлезистата треска от разпространение

жлезистата треска се разпространява през телесни течности. За да спре EBV да се разпространява, човек трябва:

 • Измийте редовно ръцете и старателно
 • Измийте всякакви дрехи или повърхности, с които са били в контакт с
 • Въздържайте се от целуване на други
 • Въздържайте се от споделяне на прибори за хранене и принадлежности

Диагноза

лекарят ще извърши физически преглед, за да открие подути лимфни възли и да оцени сливиците, черния дроб и далака.

Ако подозират жлезиста треска, те също могат да поръчат някои тестове. Тестът за антитела може да открие антитела, разработени специално за борба с EBV.

По време на бременността, тестовете могат да покажат дали присъстват рубеола или токсоплазмоза. EBV не вреди на плода или ембрион.

усложненията

Усложненията на жлезистата треска са редки, но те могат да бъдат сериозни.

Те включват:

 • Увреждане на Далакът
 • Вторична инфекция, като пневмония, менингит или тази, която причинява възпаление на сърцето
 • Неврологично състояние, като синдром на Гилен-Баре или Парализата на Бел
 • Запушване на горните дихателни пътища

Вторичните инфекции са редки, но има риск за пациенти с отслабена имунна система.

Обобщение

жлезиста треска. е вирусна инфекция, която е често срещана при млади възрастни. Най-честата причина за жлезиста треска е вирусът на Епщайн-Бар (EBV).

Медицинският термин за жлезиста треска е инфекциозна мононуклеоза.

Състоянието може да причини изключителна умора, треска, и подуване на лимфните възли. Жлезистата треска обикновено се самоизправят в рамките на 2-4 седмици, но хората могат да се чувстват уморени до 6 месеца след инфекция.

EBV се разпространява през телесни течности, обикновено слюнка. Хората могат да намалят риска от разпространение на вируса, като избягват целуването на другите и редовно дезинфекцират ръцете и повърхностите, с които влизат в контакт.

 • Ухо, нос и гърло
 • Инфекциозни Болести / бактерии / вируси

Медицински новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents